25 Ağustos 2013 Pazar

To be myself completely, again


bellesebastian

Size kısa, bana uzun gelen bir aradan sonra yine bu adresteyim. Kürkçü dükkanı misali. Klavyeye elimin gitmediği bir dönem sonrası, kendimi biraz zorlamaya karar verdim. Bugün yazma sebebim ise dün gece kısa bir süreliğine de olsa müziği tekrar damarlarımda hissedebildiğimi paylaşmak ve Belle & Sebastian'a hak ettikleri teşekkürü sunabilmek. Yüksek ritimle titreyen etrafım, sahneye atlayan hayranların enerjileri, dans edişleri, binbir renk oluşları... Hepsi bana müziğin ne kadar büyülü olduğunu, ruha ne kadar iyi geldiğini hatırlattı. İçimde oluşan bu renkli duyguları ne kadar özlediğimi farkettiğimde grubun gitaristlerinden Stevie, şarkıya başladı, kendin olabilmek hakkında, to be myself completely...

96 Glasgow yapımı Belle & Sebastian uzun zamandır tanıştığım en kalabalık grup. Müzik jargonunda karşılaştığınız 'sahneyi doldurdular' deyimini hem gerçek hem mecazi anlamda kullanabileceğiniz bir topluluk ;) Siz videoları izlemeden ne tarz müzik yaptıkları konusunu açıklığa kavuşturmak isterim zira bu arkadaşlar indie-pop (independent = bağımsız) yapıyorlar. Tarzlarından da rahatça anlaşılabildiği gibi Hint kültürüyle veya müziğiyle bir ilgileri yok, siz siz olun aman indie'yi İndia/n ile karıştırmayın! Geçtiğimiz günlerde arkadaşım bir müzik sohbeti sırasında karşılaştığı bu ironik tepkiye nasıl cevap vereceğini şaşırmıştı. Grupla ilgili ilginç gerçeklerden bir başkası ise ismini bir çocuk kitabı olan Belle et Sébastien'den almış olması, ilk defa sahnede doya doya dinlediğim şarkılarının bu kadar tanıdık gelmesinin nedeniyse How I Met Your Mother' da sık sık çalınmasıymış. 

Konser gecesinden sonra sabah uyandığımda grup hakkında daha fazlasını öğrenme isteğimi bastıramamış, Rave Magazine'de, Milliyet'te yayınlanan onlar hakkındaki yazıları okuduktan sonra, ekşi sözlüğe girmeden yapamadım. Yazımı konseri çok güzel özetleyen  adlı kullanıcının yorumuyla kapayacağım, "24 ağustos 2013 tarihinde küçükçiftlik park'ta konser veren gruptur. saat 10 gibi çıktılar sahneye. kulaklarımızı nefis bir müzikle doldurdular. çok neşeli ve eğlenceli bir konserdi. solist sık sık sahneden atlayıp seyrcilerin arasında söyledi şarkılarını. o da yetmedi yaklaşık bir 15 kişilik seyirci ordusunu sahneye çıkardı. çok mütevazi, sıcak kanlı, şeker bir adam stuart murdoch. uzun zamandır konser izlememiş bünyelere çok iyi geldiler." Gerçekten çok iyi geldiler... 

----------------------------------------------------------------

After a short period of time, I'm back. I have to admit it felt like ages, that's why I tried to push myself to blog, to meditate. The reason why I'm writing today, to thank Belle & Sebastian for performance last night in Istanbul, to thank them for making me feel the music inside my veins. They made me realize how much powerful music can be, how much it can set your soul free and one day I will be myself completely, again. 

Speaking more about the group, Belle & Sebastian were formed in 1996 in Glasgow and today they still continue their work of music as a large group of people. I've never come up with group of 7 people, who enjoy their music and the moment so peacefully on stage. Before you listen the songs of the group, let me remind you that Belle & Sebastian is an indie-pop group which doesn't share anything with Indian culture or music. The reason why I'm urging you is a funny story that one of my friends told me :) Another interesting fact about the group is that they chose their name according to a French children book called Belle et Sébastien. Also, even the concert was my first time to listen them, I was familiar with the sound of their music, later on I learned that the work of the band is used a lot in my favorite soap opera, How I Met Your Mother. If they've decided to visit the city you live in, even if you don't know their music, I can assure you, you will find something which will touch your heart in their songs. They can make you feel everything you need, it's definitely worth to give a shot to these guys, who are sincere, warm and fun.